Аграрний бюлетень

Єдине спеціалізоване видання в Запорізькій області

 
 

Експерти пропонують ввести субсидії на продовольство

Опубликовать в twitter.com Опубликовать в своем блоге livejournal.com 1318338320_hleb 2015 > Березень > 13 Агро-новини; , , , .
Постійна адреса.

Підхід до формування ціни на хліб необхідно невідкладно змінювати, адже українці вже і його не можуть собі дозволити.

Необхідна відповідна програма адресної допомоги малозабезпеченим верствам населення.

Про це повідомив науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олег Нів’євський.

Коментуючи чергове анонсоване підвищення ціни на хліб, експерт зазначив, що у влади є важелі для впливу на ціни.

«70 відсотків усіх хлібобулочних виробів складають так звані хліба простої рецептури або соціальні сорти. Потрібно змінювати підхід до формування ціни на хліб. Важелі для цього існують. Є підстави сказати, що в цьому питанні влада робить помилки», — зазначив експерт.

Щоб проблема підвищення вартості продукції не виникала щороку, Нів’євський пропонував також встановити програму адресної допомоги малозабезпеченим верствам населення.

«У нас існують субсидії на комунальні витрати, транспортні. Мені здається, було б доцільним виробити таку ж систему Міністерству аграрної політики та Мінсоцполітики не тільки щодо хліба, але й всього продовольства», — сказав експерт.

Владислав Аверченко, генеральний директор «Концерну Хлібпром», розповів, що середня ціна за кілограм хліба на ринку зараз становить близько 8 грн. Якщо кілограм борошна коштує 7 грн, то менше 10 грн за кг хліб коштуватиме просто не може.

«Хліб в Україні недооцінений. Навіть якщо подивитися на ціни у наших найближчих сусідів (Росія, Білорусь), то вартість хлібобулочних виробів в цих країнах на 40-50% вище, ніж в Україні. Я говорю про масові сорти. З Європою у нас різниця – в рази. Ціна на хліб в Україні занижена, і це негативно впливає на розвиток хлібної галузі», — наголосив Аверченко.

Крім того, він сказав, що якби умови роботи для хлібопекарень були ринковими, без штучного регулювання ціноутворення з боку держави, а конкуренція між промисловими виробниками та приватними пекарнями була сумлінна, то ціна була б вище десь на 40-50%.

«Тінізація ринку буде стримувати різке зростання цін з боку великих виробників. У малих пекарень ціни нижчі. В результаті великі виробники балансують між економічно обґрунтованою ціною і тією ціною, яку пропонують невеликі компанії», — зауважив він, цитує agravery.com.

Відгуки

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


© Аграрний бюлетень 2014 Про нас Контакти Яндекс.Метрика