Аграрний бюлетень

Єдине спеціалізоване видання в Запорізькій області

 
 

«Ера високих цін на продукти харчування минає» – ООН та ОЕСР

Опубликовать в twitter.com Опубликовать в своем блоге livejournal.com 2016 > Липень > 11 Агро-новини; , , , , , .
Постійна адреса.

index (2)Продукти харчування повинні з часом подешевшати, прогнозують експерти FAO так Організації економічного співробітництва та розвитку

Минулого тижня було оприлюдено OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025. Це глобальне дослідження та середньостроковий прогноз для національних, регіональних та світових ринків сільськогосподарської продукції, що готують дві структури – Організація економічного співробітництва та розвитку і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO).

Дослідження містить оцінку пропозиції, попиту, торгівлі та цін сільськогосподарських продуктів для 41 країни та 12 географічних регіонів та прогноз тенденцій до 2025 року.

ПАДІННЯ ЦІН НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКУ ПРОДУКЦІЮ

Ціни на основні сільськогосподарські культури, домашню худобу і рибні продукти впали в 2015 році, що свідчить про те, що епоха високих цін, ймовірно, добігає кінця для усіх підгалузей. Ціни на м’ясо впали з рекордних максимумів у 2014 році, ціни на молочні продукти все ще продовжують зниження, яке почалося в 2013 і 2014 роках, а ціни на продукти рослинництва  зійшли з пікових значень у 2012 році і продовжують зменшуватись. Основними факторами зниження цін є значне зростання пропозиції, що триває кілька років поспіль, ослаблення зростання попиту у зв’язку із загальним уповільненням економічного зростання, зниженням цін на нафту і подальшим накопичення і так вже великих запасів.

Збільшення попиту на продукти харчування стримується уповільненням темпів зростання населення і поступовим насиченням споживання в економіках, що розвиваються.

eda1

Очікується, що зростання попиту на продукти харчування буде поступово сповільнюватись. Темпи зростання населення у світі, які є основним чинником зростання попиту, знижуються, в той час як зростання доходів в країнах з економікою, що розвивається, згідно з прогнозами, буде слабкішим. У той же час, споживачі, особливо в густонаселених країнах з економікою, що розвивається, демонструють зниження схильності витрачати приріст доходів на споживання основних продуктів харчування. Попит на м’ясо, рибу і молочні продукти буде рости відносно сильно, в свою чергу, стимулюючи додатковий попит на корми. Попит на сільськогосподарські продукти для виробництва біопалива, згідно з прогнозами, стоятиме на місці в зв’язку з нижчими цінами на енергоносії та консервативною політикою в області біопалива в ряді країн.


НЕДОЇДАННЯ У СВІТІ БУДЕ ЗНИЖУВАТИСЬ, ПРОТЕ ЗРОСТЕ СПОЖИВАННЯ ЦУКРУ ТА ЖИРІВ

Зростання споживання в країнах, що розвиваються, ймовірно призведе до скорочення глобальної частки людей, які недоїдають, з 11% до 8% протягом   наступних десяти років, в абсолютному вимірі – з 788 млн до менш ніж 650 млн чоловік. Проте, недоїдання в країнах Африки на південь від Сахари залишаться на високому рівні, і через десять років на регіон припадатиме більше однієї третини від загального числа людей, що недоїдають. Сьогодні ця частка становить трохи більше 25%. Багато країн будуть стикатися з тягарем недоїданням (занадто мало калорій), ожиріння і дефіциту поживних мікроелементів внаслідок загальної проблеми незбалансованого харчування. Як в розвинених, так і в країнах, що розвиваються, споживання цукру, олій та жирів, згідно з прогнозами, буде зростати швидше, ніж споживання білка та основних продуктів, в основному  – за рахунок людей, які споживають більше перероблених продуктів харчування.

ЗРОСТЕ ВРОЖАЙНІСТЬ І ПРОДУКТИВНІСТЬ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Підвищений попит на продукти харчування, за прогнозами, буде задоволено за рахунок підвищення продуктивності праці, із незначним збільшенням орних земель та поголів’я худоби. Прогнозується, що приріст продукції рослинництва на 80% буде зумовлений саме підвищенням врожайності.

Тим не менш, існують регіони, у яких спостерігатиметься стійке збільшення площі сільськогосподарських угідь – в основному, в країнах Латинської Америки і Африки на південь від Сахари. Більшість нових орних земель у Африці буде відведено під зернові, тоді як у Латинській Америці – під соєві боби.

eda2

Зростання врожайності, як очікується, буде повільнішим в основних країнах-виробниках, оскільки саме там стає дедалі складнішим рухати технологічний прогрес уперед, тоді як менш розвинені країни нарощуватимуть врожайність за рахунок впровадження вже існуючих технологій. Велика недостача врожайності існуватиме в багатьох країнах, що розвиваються, особливо в країнах Суб-Сахарської Африки, і подолання цих прогалин може значно збільшити світове забезпечення продуктами.

eda3

ПОВІЛЬНЕ ЗРОСТАННЯ РИНКУ СТРИМУВАТИМЕ СВІТОВУ ТОРГІВЛЮ

Із загальним сповільненням темпів зростання ринку прогнозується , що торгівля сільськогосподарською продукцією, буде зростати приблизно вполовину швидкості попереднього десятиліття. Проте для більшості категорій частка вироблених товарів, що торгуються на світових ринках, залишиться незмінною. Той факт, що відносно невелике число країн має достатньо природних ресурсів, означає, що торгівля ставатиме все більш важливою для світової продовольчої безпеки. Проте, торгівля основними продуктами харчування стримується в гонитві за політикою самозабезпеченості харчами в ряді країн, а також структурним зрушенням в бік більш торгівлі продуктами із доданою вартістю.

РЕГІОНИ З НЕДОСТАТНІМИ РЕСУРСАМИ ЗБІЛЬШУВАТИМУТЬ ІМПОРТ

Світовий експорт більшості сільськогосподарських товарів зосереджений у руках всього кількох ключових країн-постачальників. Для всіх продуктів, що включені в даний огляд, на 5 основних експортерів припадатиме до 70% від загального обсягу експорту, і всього лише дві-три країни домінуватимуть серед поставок деяких товарів. З боку імпорту є менше концентрації, хоча наразі Китай є одним з найважливіших ринків для деяких товарів – зокрема, соєвих бобів, а також молочних продуктів і фуражного зерна (окрім кукурудзи). Залежність бідних на ресурси регіонів, згідно з прогнозами, посилиться – особливо у Північній Африці та на Близькому Сході.

eda4

Оскільки прогнозовані темпи зростання попиту і пропозиції в цілому збігаються, реальні ціни на сільськогосподарську продукцію, ймовірно, залишатимуться відносно стабільними. Проте, матимуть місце певні зміни відносних цін, які відображатимуть зміни в структурі попиту, а також локальні особливості. В цілому, ціни на домашню худобу зростуть відносно цін на зернові, а ціни на фуражне зерно і олійні культури, за прогнозами, зростуть в порівнянні з цінами на основні продукти харчування. Попри ці  структурні тенденції, поточний тренд до більш низьких цін у всіх товарних групах збережеться.

 

 

Відгуки

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


© Аграрний бюлетень 2014 Про нас Контакти Яндекс.Метрика