Аграрний бюлетень

Єдине спеціалізоване видання в Запорізькій області

 
 

Споживання картоплі у 2015 році зросте

Опубликовать в twitter.com Опубликовать в своем блоге livejournal.com картошка 2015 > Січень > 30 Агро-новини; , .
Постійна адреса.

В 2015 році українці споживатимуть більше картоплі. Так, за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в 2015 обсяг споживання орієнтовно зросте до 147 кг на особу, тоді як у 2014 році на одного українці припадало 145 кг картоплі.

Про це ідеться у прогнозах балансу між попитом і пропозицією картоплі на 2015 рік.
Загальний попит на картоплю у поточному році очікується на рівні 24,030 тис тонн, (з них безпосередньо на харчування буде використано 6,299 тис тонн, проти 6,232 тис тонн у 2014 році). Крім того, за прогнозами фахівців Мінекономрозвитку, власне виробництво картоплі в Україні у 2015 році виросте до 24 тис тонн проти 23, 733 тис тонн, зібраних у 2014. Проте прогнозоване виробництво на рівні 24 тис тонн орієнтовно на 30 тис тонн менше запланованих обсягів потреби, тож імпорт картоплі за очікується на рівні 30 тисяч тонн, що на 10 тис. тонн менше ніж 2014 року.

За прогнозами експертів на посадковий матеріал буде необхідно 5,500 тис тонн коренеплоду, тоді як у 2014 ця цифра становила 5,440 тис тонн.

На інші потреби, серед яких годування тварин, переробна промисловість, а також можливі втрати у період зберігання Україна на 2015 рік закладає обсяги на рівні 12,153 тис тонн, для порівняння у 2014 році вони попередньо склали 12, 029 тис тонн.

Експорт картоплі у нинішньому році зросте, але незначно – до 18 тис тонн проти 17 експортованих у 2014.

На задоволення потреби окупованого Криму експертами орієнтовно заплановані обсяги у розмірі 60 тис тонн картоплі, що у рази більше ніж було в 2014. Тоді у ВЕЗ «Крим» було поставлено 15 тис тонн.

Нагадаємо, що за розрахунками МОЗ України раціональна норма споживання картоплі має складати 124 кілограми на рік, з розрахунку на людину.

Проте минулого року кожен українець з’їв у середньому 145 кг картоплі, що на 21 кілограм більше від норми споживання (2013 року ця цифра на 11 кг перевищувала раціональну норму споживання).

Як зазначають фахівці, всі ці дані є свідченням незбалансованості харчування населення, яке намагається забезпечити власні енергетичні потреби за рахунок більш економічно доступних продуктів.

А виробники фруктово-ягідної продукції вже неодноразово зазначали, що саме їхня продукція є надточним індикатором соціальної захищеності та рівня добробуту українців. В роки відносної стабільності і благополуччя рівень споживання фруктів та ягід стабільно та значно зростав. Проте у період економії багато українців свої харчові обмеження починають з ягід та фруктів, відзначає agravery.com.

Відгуки

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


© Аграрний бюлетень 2014 Про нас Контакти Яндекс.Метрика