Аграрний бюлетень

Єдине спеціалізоване видання в Запорізькій області

 
 

Ціна м’яса курки в Україні і далі зростатиме?

Опубликовать в twitter.com Опубликовать в своем блоге livejournal.com филе 2015 > Березень > 26 Агро-новини; , , .
Постійна адреса.

У зв’язку з низькою купівельною спроможністю українці стали більше їсти м’яса птиці, бо воно найдешевше.

Тож виробники курятини не виключають і далі матимуть змогу підвищувати ціну, оскільки наздогнати за вартістю свинину чи яловичину все одно не вдасться.

Про це розповіла генеральний директор ПАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» Аліна Сич.

«Ціна м’яса птиці поступово зростає. З початку 2015 року ціни на свинину (свині у живій вазі) зросли на 58%, до 27 грн/кг, яловичина подорожчала на 20%, до 55,60 грн/кг, а вартість курячого м’яса в закупівлі збільшилася на 43%, до 23 грн/кг. У роздробі ж ціна на курячі тушки становить 32 грн/кг, куряче філе продається по 53 грн/кг, тоді як на початку року ціни на ці товари становили близько 19 і 30 грн/кг відповідно», — зауважила вона.

Як пояснила експерт, до зростання цін на м’ясо передусім призвела девальвація. Свою роль також зіграла переорієнтація попиту на курятину. У зв’язку з низькою купівельною спроможністю українці стали більше їсти м’яса птиці, бо воно найдешевше. А це дає птахівникам багато можливостей. Виробники курятини можуть і далі підвищувати ціну, оскільки наздогнати за вартістю свинину чи яловичину все одно не вдасться.

«Ще один фактор зростання ціни — збільшення обсягів продажу української курятини на експорт, через що, відповідно, зменшується пропозиція на внутрішньому ринку. Різниця у вартості між курятиною, що надходить на експорт, і продукцією всередині країни становить близько 10%. Звісно, це стимулює гравців ринку розвивати експортний продаж», — пояснила генеральний директор компанії.

Щодо імпорту, то він на сьогодні незначний, і хоч споживання курятини з початку року на 10% зросло вітчизняний виробник цілком встигає за внутрішнім попитом. Єдине, що може стримати цей ріст у майбутньому, подальше зростання ціни.

«У нашому сегменті частка імпорту незначна, близько 5%. Через падіння курсу гривні імпортна курятина стала надто дорогою для споживачів. Поки що українські виробники можуть цілком задовольнити внутрішній попит, — зауважує експерт. — Щодо прогнозів, сьогодні робити їх важко. За даними Союзу птахівників України, споживання курятини становить близько 50% потреб населення у м’ясних продуктах, тоді як минулого року цей показник тримався на рівні 40%. Передумови для подальшого зростання попиту на куряче м’ясо є, однак значне його подорожчання може цей ріст зупинити. Багато залежатиме від того, чи будуть в українських виробників експортні контракти та який обсяг продукції вони зможуть продати на зовнішніх ринках», повідомляє agravery.com.

Відгуки

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


© Аграрний бюлетень 2014 Про нас Контакти Яндекс.Метрика