Аграрний бюлетень

Єдине спеціалізоване видання в Запорізькій області

 
 

У середині лютого в Україні подорожчає картопля

Опубликовать в twitter.com Опубликовать в своем блоге livejournal.com mini_potatoes-vegetables 2015 > Січень > 19 Агро-новини; , , , , .
Постійна адреса.

Картопля може зрости в ціні до 6 грн/кг до середини лютого, повідомила керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник. Зараз її роздрібна ціна становить 4-5 грн.

За її словами, традиційного зимового подорожчання картоплі цього року практично не було, оскільки запаси виявилися занадто великими, а ціна – занадто низькою. «Думаю, що подальше зростання цін теж буде невеликим: не більше, ніж на 1 грн / кг у великому опті до середини лютого», – уточнила вона.

А от чи буде цінове зростання в кінці зими – залежатиме від запасів товару до моменту появи на ринку молодої картоплі. Якщо пропозиція і далі буде перевищувати попит, то можливо навіть зниження вартості бульб.

За даними керівника проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяни Гетьман, перевиробництво картоплі, а також зниження споживчої бази вже призвели до 60% зниження його вартості в порівнянні з 2013 р.

Аграрії підтверджують складність ситуації. За словами комерційного директора компанії «Укркартопля» Олексія Ільїна, в грудні відпускна ціна овочу була близько 2 грн/кг, а зараз коливається в межах 2-2,8 грн/кг. «З урахуванням девальвації гривні, це все одно, що рік тому торгувати по 1 грн/кг. Це не ціна, але підняти ми її не можемо», – говорить він.

Це створює загрозу урожаю-2015, оскільки багато фермерів не мають достатніх коштів для закупівлі імпортного насіння, що різко подорожчало, засобів захисту рослин та інших матеріально-технічних ресурсів для проведення посівної кампанії.

До речі, в ТД «Укркартопля» прогнозують, що в 2015 р. витрати на вирощування бульб виростуть мінімум на 40-50% через девальвацію. Добрива, наприклад, вже подорожчали з 3,5-4 тис. грн/т. до 8 тис. грн. А пізніше ситуацію може збільшити плановане урядом введення податку на імпорт.

У той же час, за словами експерта, через відсутність цивілізованого ринку торгівлі овочами робити які-небудь прогнози щодо зміни ціни і, відповідно, розрахувати рентабельність виробництва теж дуже складно. «Це більше схоже на лотерею. Втручається який-небудь несподіваний фактор, і ціна різко змінюється », – зазначив Олексій Ільїн. Наприклад, у 2013 році дощі зіпсували значну частину врожаю, і ціна відразу ж виросла, хоча перед цим прогнози були непоганими. А минулого року погодні умови були хороші, але неякісного товару теж виявилося багато, тому що ряд компаній зробили ставку не на якість, а на кількість. «І щоб усе продати, вони демпінгують», – говорить Ільїн.

Правда, за словами Марії Колесник, вже є регіони, де виробництво навіть дрібними виробниками (фермери та приватні господарства) поставлено на промислову основу. Наприклад, львівський оптовий ринок «Шувар» кілька років практикує вирощування продукції «під себе», укладаючи відповідні договори з дрібними виробниками на той чи інший вид агропродукції. Селяни одразу фасують і формують товарні партії для продажу на цьому ринку.

«Але нічого подібного в регіонах, де традиційно вирощується найбільше картоплі – Житомирській та Чернігівській областях – не спостерігається. Там просто оптовики скуповують товар або приватники самі намагаються його продати », – в той же час визнала Колесник.

Поки ж ситуацію з перевиробництвом картоплі міг би виправити експорт продукції. Однак, як каже Тетяна Гетьман, успішно експортувати картоплю України заважає не стільки заборона на поставки в Росію, скільки відсутність необхідних обсягів якісної продукції. За словами експерта, сьогодні якісну картоплю в нашій країні вирощують одиничні господарства, а їх продукція користується дуже високим попитом на внутрішньому ринку (торговельні мережі та переробники картоплі).

«В Україні проблема в тому, що виробляється багато, але поганої картоплі. При цьому її собівартість дуже висока. А якщо її помити і довести до товарного вигляду (на експорт), то через велику кількість відходів (приблизно 30%) тонна продукту вийде просто «золота». Вирощувати неякісну невигідно. А для виробництва якісної потрібні інвестиції. У нинішній економічній ситуації це проблематично », – підкреслила Гетьман.

В таких умовах виробники напевно будуть скорочувати посівні площі. «Минулого року з’явилася безліч дрібних компаній, які хотіли заробити на цьому ринку. Думаю, що вони не отримали очікуваних вигод, і в сезоні 2015/2016 років відмовляться від вирощування картоплі. Відповідно, товару буде менше, а ціна його вище », – говорить Ільїн, передає agravery.com.

Відгуки

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


© Аграрний бюлетень 2014 Про нас Контакти Яндекс.Метрика